Згідно КЗоТ Стаття 66. Перерва для відпочинку і харчування
Працівникам надається перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин. Перерва не включається в робочий час. Перерва для відпочинку і харчування повинна надаватись, як правило, через чотири години після початку роботи. Час початку і закінчення перерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. Працівники використовують час перерви на свій розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця роботи. На тих роботах, де через умови виробництва перерву встановити не можна, працівникові повинна бути надана можливість приймання їжі протягом робочого часу. Перелік таких робіт, порядок і місце приймання їжі встановлюються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілковим комітетом підприємства, установи, організації.
( Стаття 66 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР N 4617-10 від 24.01.83; Законом N 871-12 від 20.03.91 )
Згідно статті перерва надається через 4 год., а тривалість короткочасних перерв по 5 - 10 хв. короткочасні перерви залежать від характеру праці, трудовим законодавством описуються чині, і яка їх тривалість?
При складанні калькуляцій норматив на відпочинок і лічні потреби працюючих складає 14%, при 8 годинному робочому дні становить 1,12 год.